Маркетинг в социалните мрежи

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

 

През последните години социалните мрежи навлязоха масово в живота ни. Те промениха тотално начина на комуникация между хората, а вече настъпиха промени и в бизнеса. Лидерът измежду тях е Facebook с рекорден брой потребители. Голяма част от хората го използват ежедневно, някой дори предпочитат да общуват онлайн чрез него, вместо да проведат телефонен разговор или да комуникират „очи в очи“. Социалната мрежа Facebook е най-масово използвана и за маркетинг и реклама.

Други социални мрежи с голям брой потребители са Instagram, Twitter, Linkedin, Blogger, Youtube и т.н.

Ползите на маркетинга в социалните мрежи са много, ето и някой от тях:

- На първо място при този вид маркетинг комуникацията е двупосочна. Както се казва това е „нож с две остриета“ и затова трябва да имате добре премислена и изградена стратегия. В противен случай може да си навлечете повече негативи, отколкото позитиви.

- Поради масовото и ежедневно използване на социалните мрежи, бързо и лесно може да достигнете до голям брой потребители. Това позволява изграждане на разпознаваемост на бранда. Популяризиране сред потенциалните клиенти и затвърждаване на авторитета сред досегашните.

- Също така чрез социалните мрежи може да увеличите трафика към вашия уебсайт. Чрез споделянето на различни постове, статии, промоции и т.н., свързани с тематиката на вашия бизнес имате възможност да ангажирате много нови потребители. Освен това възможностите за лайкване, споделяне или коментиране на практика се явяват т. нар. маркетинг „от уста на уста“, който според проучвания е много по-ефективен от платената реклама.

- Маркетингът в социалните мрежи е подходящ както за големите компании, които могат да промотират продуктите си и да поддържат имиджа си, така и за тепърва започващи бизнеса си малки фирми.

- Предимство е възможността за анализ на потребителското поведение. Чрез него лесно може да разберете, какво е най-интересно на аудиторията ви и да се насочите в тази посока. Спрямо анализа може да изберете по кое време е най-подходящо да публикувате постове, за да имат най-голяма гледаемост. Също така лесно може да правите анализ на конкуренцията.

Постоянната, агресивна, развиваща се и заинтригуваща маркетингова кампания в социалните мрежи би спомогнала за бързо разрастване и популяризиране на вашия бизнес.

Ако искате да научите как да използвате и управлявате социалните медии може да се запишете на курс при нас.

Автор: Александра Христова

Стажант Маркетинг и комуникации

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение и е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта.

Общи условия

Политика за личните данни

Search