6 причини, поради които маркетингът може да бъде кариерата на мечтите Ви!

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Ако сте човек, който е комуникативен, креативен и стратег. Ако сте човек, който обича динамичните и различни неща, то вие притежавате всичко необходимо, за да изградите и да се насладите на успешна кариера в сферата на маркетинга.

Ето шест причини, поради които маркетингът може да бъде вашата мечтана кариера:

  1. Тази индустрия е много динамична

В днешно време хората прекарват изключително много време онлайн - работят, играят, свързват се помежду си, пазаруват и т.н.

След появата на социалните медии и тяхното разрастване, ангажираността на потребителите и таргетирането им се промениха изцяло. С всеки изминал ден се появяват все по-нови и по-добри методи, чрез които можем да се свържем едни с други (бизнесът и потребителите). Бизнесът има възможност да предлага своите продукти и услуги на точните хора, в точното време. А те от своя страна имат възможност от по-голям избор и по-добра информираност  преди вземането на решение за покупка.

 

  1. Имате възможност да творите повече от всякога

Мобилните софтуери и приложения, онлайн рекламата, оптимизацията за търсачки, онлайн прессъобщенията, блоговете, имейл маркетингът и т.н.- всичко това е част от маркетинга. Това всъщност са нови възможности, нови пазари, и нов набор от начини, по които „съобщенията“ могат да се доставят на потребителите - което означава, че освен да бъдете креативни, ще трябва и да обмислите добре как да използвате всички налични медии и технологии, така че да сте на гребена на вълната. Това със сигурност е по-предизвикателен, креативен и творчески подход, отколкото остарелите (билбордове, радио и телевизионни реклами).

Намираме се във времена, с почти неограничени възможности. Предизвикателствата и възнагражденията никога не са били по-големи.

 

  1. Можете да се свързвате с много хора

В основата си маркетингът е свързан с предаването на послание до хората и убеждаването им да купуват продукта или услугата, която се представя и им е необходима. Маркетингът изисква постоянна комуникация с хората и като маркетинг експерт, трябва да намерите начини да ангажирате аудиторията си ефективно и за по-дълъг период от време.

Ето защо трябва наистина да познавате добре хората и да разберете какво ги кара да направят покупка. Mениджърът- врзъка с клиенти трябва да може да се свърже с клиентите; този, който проучва пазара трябва да предвиди каква целева аудитория би желала и би закупила продукта; трябва да знаете как хората ще отговарят на това, което им представяте. За да бъдете наистина ефективен маркетолог, трябва да сте в състояние да се поставите на мястото на някой друг и да разберете какво си мисли той и как се чувства.

Маркетинговата работа включва и работа в екип, който е необходим за генериране и разработване на творчески идеи за определена кампания. Следователно бихте се чувствали в свои води, ако сте комуникативен и дружелюбен човек. Ако се справяте с лекота при сътрудничеството с различни хора, то маркетинговата кариера би могла да бъде точно това, което търсите.

 

  1. Има добри възможности за развитие

Има две основни области при маркетинга: страната на клиента и страната на агенцията.

 Страната на клиента включва работа в маркетинговия отдел на фирма, нестопанската организация или публичния сектор. Работата в агенцията означава работа за бизнес (агенция), която предоставя рекламни и маркетингови услуги на други фирми и им ръководи маркетинга.

Ако започнете да работите в отдел „Обслужване на клиенти“, можете да бъдете асистент по маркетинг, който помага с различни задачи на начало/базово ниво.

Следващото стъпало може да бъде маркетингов координатор и ако компанията ви е такава, която предлага продукти, а не услуги, можете да бъдете и продуктов дизайнер или мениджър. А над тях стои главният отдел: маркетинг мениджъри и директори.

От страна на агенцията съществуват множество възможности за управление на проекти, връзки с обществеността и пазарни проучвания с редица нива на развитие. Съществуват и купувачи на медии (медийно време), както и хора със знания и умения в сферата на финансите (счетоводители и финансисти).

Ако имате талант, енергия и желание, имате много възможности за развитие.

 

  1. Маркетингът е жизненоважен за бизнеса и всички отрасли се нуждаят от него

Маркетингът се използва от почти всяка организация, както от търговска, така и от публична, и качеството на този маркетинг често определя успеха или провала на бизнеса. Независимо дали става дума за финансова институция, търговец на дребно, правителствен отдел, е-бизнес или благотворителна организация, всеки има нужда от добър маркетинг, за да успее и всеки изисква различен вид продажба.

Чрез прилагането на вашите маркетингови умения в която и да е област или индустрия, Вие може да бъдете ключов играч в успеха на всеки бизнес.

 

  1. Това е една от най-креативните индустрии като цяло

Маркетинговите съобщения трябва непрекъснато да се обновяват, подновяват и трансформират, за да може да отговарят най-добре на постоянно променящите се желания и изисквания от страна на клиентите, както и за да бъдем по-добри от конкурентите. Трябва непрекъснато да търсите нови начини и подходи към определен проблем и да мислите отвъд всякакви граници. Малко работни позиции/места зависят от творчеството и иновациите, така както е при маркетинга.

Можете да приложите творчеството си по различни начини - от разработването на маркетингови стратегии като цяло до подробностите за това какви текстове и изображения да се използват.

И когато всичко мине добре/успешно, след положения труд, когато кампанията получава масов положителен отговор и трансформира бизнеса изцяло- просто попитайте всеки мениджър-връзка с клиенти или продуктов мениджър какво е чувството? Те ще ви кажат, че това е нещо страхотно, нещо което си е струвало усилията!

 

Направете първата крачка в сферата на маркетинга, като се запишете на маркетинг курс при нас.

Направете нещо, което си струва усилията, нещо което ще ви носи вълнение и удовлетвореност!

 

Автор: Ваня Симова

Стажант Маркетинг и комуникации

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение и е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта.

Общи условия

Политика за личните данни

Search