Какво трябва да бъде поведението ни на работното място?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

Всеки човек през живота си работи поне на едно работно място, а в повечето случай – на няколко такива. За да бъде ползотворен и приятен процеса на работа, освен отговорното заемане с възложените задачи, всеки трябва да знае правилата за поведение на работното място и да се стреми към добра комуникация с колегите си.

  1. Бъди отборен играч

Разбира се, ако позицията го позволява е важно да си отборен играч. Не винаги е възможно човек да се справи сам със всичко, а и при много позиции не е възможно. Важно е да споделяш и да умееш да работиш заедно с екипа ти. Ако комуникацията в помежду ви  куца, съответно и работата няма да върви.

  1. Бъди толерантен и учтив

Хората са различни, имат различни навици и разбирания за живота. Често се случва да има разнородни мнения по даден въпрос, затова е важно да си толерантен към всички, да бъдеш склонен търпеливо да обсъдите въпроса и да се вземе единодушно решение.

Ако искаш колегите ти да те възприемат като сериозен служител, трябва да бъдеш учтив и да се придържаш към работния етикет. Дори с простите фрази „благодаря“ и „моля“ човекът отсреща ще разбере, че подхождаш с уважение и добро възпитание.

  1. Избягвай клюките

Хубаво е човек да се приспособи към средата и да създаде приятелски отношения с колегите си, но не трябва да се прекрачват някой граници. В много моменти на напрежение, може да ви се прииска да споделите на някого негативното си мнение за даден колега, но не го правете, не знаете как и колко бързо може да се разпространи из офиса. Също така трябва да избягвате и клюките, ако искате да ви имат доверие.

  1. Бъди ентусиазиран и услужлив

От голямо значение е да отиваш с желание на работа, защото, ако не е така това ще бъде забелязано от всички. Важно е да си ентусиазиран и да имаш желание да учиш постоянно нови и нови неща. Трябва да вършиш задълженията си отговорно и да полагаш всички необходими усилия, за да постигнеш максимални резултати, а не да гледаш да „минеш метър“. Също така, когато работиш в екип, гледай задачите винаги да са разпределени равномерно или даже вземи повече задачи, никога не оставяй твоята работа на другите, това прави много лошо впечатление. Бъди услужлив, това е положително качество, което няма да остане незабелязано, а и е по-вероятно другите да се отзоват за услуга, когато се наложи на теб.

  1. Спазвай дрескода

Още от назначаването на дадено работно място, трябва да си запознат с това какво е приетото облекло. То зависи от естеството на самата работа, на някой места има строги изисквания, докато на други не чак толкова. При неспазването на тези изисквания може да ти бъдат наложени санкции или дори да те върнат да се преоблечеш. Общо правило независимо от естеството на работа е дрехите да бъдат винаги чисти и изгладени.

Ако спазвате досега изредените правила, вероятно ще ви е много по-лесно и приятно по време на работния ден. Нищо не ви пречи да опитате.

 

Автор: Александра Христова

Стажант Маркетинг и комуникации

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение и е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта.

Общи условия

Политика за личните данни

Search