Важни качества, които трябва да притежава добрият маркетинг специалист

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

Маркетингът е сфера, която е много динамична и бързо се променя. Да бъдеш добър маркетинг специалист не е заложено на никого от раждането му. Човек трябва да е заинтересован и да има желание да се усъвършенства постоянно, за да бъде в час с новите тенденции.

Ето някой от качествата, които трябва да притежава един маркетинг специалист, за да бъде успешен:

1. Отлични лидерски и комуникационни умения

Лидерските и комуникационни умения са от изключителна важност. Лидерските умения са важни за комуникацията между хората в екипа, тъй като няма как маркетинг директорът да е наясно и да се справи с всичко. Той трябва да умее да организира и да ръководи екипа. Комуникационните умения са важни за контактите с външни партньори – агенции, анализатори и други. Няма как да се получи добър резултат, ако даденият специалист е притеснителен и не може да преговаря и изяснява детайлите по дадена тематика.

 

2. Креативност

Креативността винаги е била неотменна част от маркетинга. В днешно време да се привлече потребителя става все по-трудно, защото чрез онлайн медиите е много по-лесно всеки да се изяви и покаже своя продукт. Ето защо е много важно креативното мислене и създаването на иновативни идеи, които не са виждани до сега и биха заинтересували широката публика. Креативното мислене е важно и за самото осъществяване на маркетинговата стратегия, тъй като често се налага стратегията да е съобразена с бюджетни ограничения.

 

3. Презентационни умения

Презентационните умения също са много важни, защото колкото и добра и креативна да е идеята, ако не бъде представена добре, то тя няма да бъде одобрена. Важен е очния контакт и много други фактори по време на самото презентиране.

 

4. Анализаторски умения

Маркетингът включва и мониторинг и анализ на постигнатите резултати и изследване на потребителското поведение. Може да бъде получена много ценна информация от получените данни, от която става ясно как да продължи маркетинговата стратегия, какво е безуспешно и т.н.

 

5. Да умее да пише

Един маркетинг специалист е задължително да е грамотен. Трябва да умее да се изразява, да не използва двусмислени фрази и да знае как да привлече вниманието чрез определени думи или акценти.

 

6. Да знае как да осъществява ефективен маркетинг в социалните мрежи

Поради огромния ръст на използването на социални мрежи, маркетингът в тях става все по-нашумял. Маркетингът в социалните мрежи е насочен към популяризиране на определения бранд и привличане на нови клиенти. Също така увеличава трафика към дадения сайт.

 

Автор: Александра Христова

Стажант Маркетинг и комуникации

 

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта и е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение.

 

Search