5 Brainstorming техники

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

 

5 Brainstorming техники - завършете проектите си навреме

Днес ви представяме 5 Brainstorming техники, с помощта на които можете да завършите проектите си навреме. Могат да се използват в срещи с различни хора, както и в разнообразни индустрии.

Ето ги и тях:

  1. Асоциативен Brainstorming

Тази техника може да се направи както самостоятелно, така и в рамките на група от хора. Необходими са само писалка, хартия и тихо място. Ето как става това. Избирате една идея и давате на всички време за мислене, (от 10 минути до един час) да напишат всичко, което им идва на ум, отнасящо се до тази конкретна идея.

Техника работи най-добре, когато премахнете всички граници и позволите на мисълта си да се рее свободно.

Възможно е да генерирате някои абсурдни на пръв поглед идеи. Не се притеснявайте. Това е част от процеса. Въпросът е да се отпуснете, да продължите и да позволите на подсъзнанието си да поеме в правилната посока.

 

  1. Brainwriting

Съществуват неограничен брой Brainstorming техники, но ако крайният срок на проекта ви наближава, можете да използвате техниката Brainwriting, за да разгледате многобройните идеи, които могат да дадат зелена светлина на творчеството ви.

Идеята е полиморфна по своя характер, което означава, че тя може да има различни форми, докато се развива. Дейността започва с екип и лидер, очертаващ основната идея пред всички останали идеи. Вместо да споделят идеите си на глас, всеки от членовете на екипа ги отразява на лист хартия. Всеки участник трябва да предаде идеите си на някой друг, който прочитайки ги, трябва да добави към тях нови. След това този участник предава същия лист на някой друг, който добавя собствените си идеи към него и т.н.

След като завърши последният човек, който пише своята идея, лидерът взема листите и започва да премахва идеите, които не са удачни. След преразглеждането и подбора се избират една или две основни идеи, които могат да ви помогнат да приключите проекта си навреме.

 

  1. Rolestorming

По този начин не изхождате от собствената си гледна точка,  а по-скоро се опитвате да се поставите в „обувките на някой друг“. Това ви позволява да мислите като някой друг.  Шефът ви например или вашият ментор.

Можете да изберете когото и да е. В случай че имате финансови затруднения, можете да действате като Уорън Бъфет, за да генерирате новаторски идеи, с помощта на които можете да сте следващият Стив Джобс.

Това е добър начин да се генерират творчески идеи, тъй като позволява възможността или проблема да бъдат възприети по нов начин.

 

  1. Topic mapping

И това можем да кажем, че е вид итерационен процес. Съберете се пред бяла дъска и помолете всички свои съотборници да предложат идеи, отнасящи се до проблема.  Всяка идея записвайте върху дъската. Напишете идеите и ги начертайте под формата на дърво.

Когато всички споделят идеите си ще можете да видите нещата от страни и да прецените дали сте се фокусирали правилно върху ключовата област на темата. В случай че не сте - опитайте отново това упражнение.

Съвет: Изследвайте подтемите, които изглеждат интересни и могат да ви приближат до решаването на проблема.

 

  1. 101 Идеи

Тази техника ще ви помогне да генерирате максимален брой идеи в рамките на ограничен период от време. (колкото повече хора сте, толкова по-добре)

Докато работите върху генерирането на вашите идеи можете да помолите всеки член на групата да напише поне една идея върху лист хартия. Можете да направите това отново и отново, докато не изтече времето. След като приключите с генерирането на собствените си идеи, вече ще имате цял куп други такива, които могат да ви бъдат от полза.

 

Желаете да научите повече техники и тънкости в сферата на икономиката и мениджмънта? Запишете се на обучение при нас: www.biznespraktik.com. Бъдете крачка пред останалите!

 

Автор: Ваня Симова

Стажант Маркетинг и комуникации

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение и е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта.

Общи условия

Политика за личните данни

Search