5 начина да се заемете с професионалното си развитие

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

В свят пълен с непрестанни промени, за да бъдем конкурентоспособни, трябва да се развиваме със същата скорост, с която се случват и промените около нас.

Представяме ви 5 предложения, чрез които можете да инвестирате в себе си:

 

  1. Сертифицирайте се във вашата сфера

След завършване на бакалавърска/ магистърска степен е добре да разширите професионалните си умения. По този начин бихте могли да печелите по-добре, отколкото ако сте завършили само специализиран гимназиален курс.  

Програмата за следдипломна квалификация например, позволява на професионално ориентирания професионалист да създаде специфични за отрасъла умения, надхвърлящи това, което е научил в университета. Сертификатът за висше образование в областта на бизнеса или човешките ресурси би могъл да бъде билетът за следващия по-специализиран пост в организацията, в която би желал да кандидатства след време.

Освен това, тази опция е по-достъпна и по-малко времеемка за придобиване на важни умения.

 

  1. Запишете се в онлайн курс

 

Онлайн курсът може да бъде друго отлично място за професионално развитие. Повечето онлайн курсове  предлагат на гъвкаво разписание, което ви позволява едновременно да работите и да продължавате да се образовате.

Наборът от онлайн ресурси е почти безкраен. Можете да започнете, като разгледате някой от популярните центрове за професионално развитие и техните онлайн обучения, но не забравяйте и да проучите добре нещата.

 

  1. Говорете по време на конференция или семинар

 

За да успеете в бизнеса, трябва да се научите да комуникирате ясно и убедително - с шефа си, с подчинените си или дори в стая, пълна с непознати. Можете да достигнете до високо ниво в йерархията на организацията в която се намирате или във вашата област като цяло, но все още да не сте придобили умението да общувате ясно и убедително с хората. А това не е във ваш плюс.

Доброволчеството да говорите по време на конференции и семинари ви принуждава да развиете това умение в реално време. По-важното е, че ви дава база,  която да ви послужи като трамплин в по-нататъшното ви развитие. С това повишено ниво на известност, вие ще се откроите от останалите и по този начин ще станете по-ценни кадри.

 

  1. Разширете компетенциите си

 

Ето една идея: Вместо да чакате шефа си да ви предизвика да се развивате, помолете го за ново предизвикателство. Вземете допълнителен проект, такъв който не влиза във вашите задължения и работете върху него. Може би това ви звучи леко отблъскващо? Е, погледнете от друг ъгъл на нещата. Излезте от зоната си на комфорт и вижте къде е прагът на възможностите ви.

След като вземете новия си проект, се снабдете с ресурси, които биха ви помогнали при разработването му. Четете книги. Потърсете в интернет. Допитайте се до колеги. Правете всичко, което трябва да направите, за да се научите и да се развивате успешно.

 

  1. Намерете ментор

 

Методи за професионално развитие като онлайн курсове, обучения и т.н. са важни, но би било още по-добре ако до вас има доверен и уважаван човек, който би могъл да е ваш наставник.

Може това да бъде някой  във вашата организация или извън нея, на когото се възхищавате. Изберете лидер, който олицетворява професионалните ви качества, които цените. Изградете връзка. Научете се да мислите по начина, по който той мисли и да задавайте въпроси, каквито и той задава.

 

С помощта на точния наставник бихте се разраствали повече, отколкото бихте могли ако просто прочетете книга.

 

Ако все още сте неуверени и не знаете от къде и как да започнете можете да посетите нашия сайт: www.biznespraktik.com и да се запознаете с курсовете за професионално развитие и придобиване на ключова компетентност, който предлагаме, както и да се запишете на някой от тях.

По този начин не само ще развиете изключително важно бизнес умение, но и ще създадете нови професионални връзки.

 

Автор: Ваня Симова

Стажант Маркетинг и комуникации

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение и е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта.

Общи условия

Политика за личните данни

Search