7 съвета как да учим и запомняме по-бързо и по-лесно?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

Днес ще ви представим няколко съвета, относно това как да учим и запомняме по-бързо и по-лесно. Ето ги и тях:

  1. Подчертавайте

Подчертаването е един от най-простите и най-известните съвети при учене. Лесно е да подчертаете най-важните части от това, което четете. В идеалния случай трябва да направите цялостно четене на текста, преди да помислите да подчертавате нещо. А едва при второто четене да подчертаете най-важните аспекти.

Актът на подчертаване на нещо означава, че сте ангажирани с определени ключови аспекти на текста. Не е необходимо да се лутате и да подчертавате цели блокове от текст. Трябва да подчертаете едно ключово изречение от параграфа и няколко важни фрази тук - там.

  1. Направете свои собствени бележки (notes)

Воденето на бележки е едно от най-разпространените учебни умения. По същество целта на бележките е да се обобщят лекциите или статиите с ваши собствени думи, така че лесно да си спомните идеите. В повечето случаи ключът е да можете да обобщавате съдържанието възможно най-бързо, като същевременно не изпускате никаква ключова информация.

Когато създавате бележки, можете да го направите по традиционния начин с добрата писалка и лист хартия или можете да използвате онлайн инструменти, като функцията за бележки на GoConqr.

  1. Mind Mapping

Mind mapping може да ви спести много часове на обучение и  наред  с това да консолидира вашите знания. Mind Maps са изключително гъвкави инструменти. Те могат да се използват както за brainstorming, така и за  подготовка за изпити.

  1. Flashcards

Използването на Flashcards е особено ефективен метод за учене, когато се опитвате да асимилирате различни факти, дати, формули или думи. Предмети като история, физика, математика, химия, география или всеки друг език са много по-лесни, ако включите Flashcards в процеса на учене и запомняне.

Използването на Flashcards може да се превърне в забавен процес за разлика от много други учебни инструменти.

  1. Quizzes (куизове/викторини)

Quizzes са отличен начин да прегледате бележките в седмицата и дните преди изпита. Тестовете ви показват къде са вашите силни и слаби страни, така че ви позволява да съсредоточите усилията си по-точно. Освен това, ако споделяте вашето изследване с вашите колеги/съученици и тествате възможно най-много, можете да откриете още повече подробности и области, които може да сте пренебрегвали до този момент. Така че преди всеки изпит, не забравяйте да създадете и споделите куп различни викторини с приятелите си.

  1. Мнемонични правила

Те са особено полезни, когато запомняте списъци и набори. Мнемоничните правила основно действат като свързват определени понятия с други понятия, които са по-познати за нас. Има много различни начини да се правят мнемоники и те могат да бъдат индивидуални за човека.

Пример: Как по-лесно да запомните спреженията на глагола в българския език?

Първо спрежение- глаголи, които в 3л., ед.ч., сег.вр. завършват на Е.

Второ спрежение завършват на И.

Трето спрежение – А/Я.

Отговор: Чрез думата „ВЕРИГА“. Както можем да забележим, първият гласен звук е „Е“ (т.е. това е първо спрежение). Вторият - „И“, следователно глаголите от второ спрежение завършват на „И“. Третият – „А“, следователно глаголите от трето спрежение завършват на „А/Я“.

  1. Организиране на учебния процес

Една от най-ефективните умения за обучение е и една от най-често пренебрегваните - това е организирането на учебния процес. Създаването на график ви дава възможност да си поставите цели и срокове, в които да ги постигнете. Наличието на график, докато учите, е много мотивиращо. В сайта GoConqr  можете да използвате безплатен инструмент за планиране на учебния/бизнес процес, който прави организирането на вашата работа изключително лесно.

След като вече се запознахте с няколко трика, с които бихте могли да учите и запомняте по-бързо и лесно, не е ли време да ги приложите на практика като се запишете на курс при нас? Ние от Бизнес практик сме тук за да ви предложим професионални обучения в сферата на маркетинга, икономиката други важни бизнес сфери. За да научите повече можете да посетите нашия сайт: https://www.biznespraktik.com/

 

Автор: Ваня Симова

Стажант Маркетинг и комуникации

За ЦПО Бизнес Практик

Център за професионално обучение БИЗНЕС ПРАКТИК към Миракал Уоркс ЕООД е одобрен доставчик на обучения по процедура "Ваучери за заети лица" от Агенцията по заетостта и е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение.

 

© 2020 ЦПО Бизнес Практик към Миракал Уоркс ЕООД. Всички права запазени.

Search